donderdag 17 juni 2010

Onder water...

Het is heel lang gelden dat ik een blog bericht heb geplaatst, dat wil niet zeggen dat ik stil heb gezeten. Ik ben zelfs druk bezig geweest. Wat heeft op dit moment mijn aandacht? Twee interessante onderwerpen:
  • Cloud computing
  • Software architectuur
Om met de eerste te beginnen. Software architectuur is een interessant onderwerp wat van waarde is voor iedere onderneming. Het hebben van een goede software architectuur is op diverse manieren goed. Maar software architectuur is ook een onderwerp waar je jezelf snel in kunt verliezen, zonder dat het direct waarde heeft voor datgene waarmee je bezig bent. Ik heb een workshop van Roger Sessions mogen volgen, het belangrijkste wat ik heb geleerd: probeer het simpel te houden. Te vaak, en te snel verliezen we ons zelf in complexe architecturen die niet te realiseren en onderhouden zijn. Wanneer je meer wil weten over de ideeën van Roger moet je eens op deze site kijken: http://simplearchitectures.blogspot.com/ In de nabije toekomst hoop ik meer te bloggen over simple architectures...

Daarnaast ben ik nog steeds bezig met cloud computing. Dit onderwerp heeft, en blijft voorlopig, mijn aandacht houden. Naarmate ik meer begrijp en weet over het fenomeen cloud computing zie ik ook steeds meer toepassingen. De laatste weken hebben ik ook voor het eerst serieus de mogelijkheden van de Amazon Web Services (AWS) onderzocht. Een concreet business vraagstuk kwam voorbij, waar snel een oplossing voor moest worden gevonden.

We hebben eerst naar het Azure platform gekeken, maar dit leek geen oplossing. We wilden op zeer korte termijn een bestaande applicatie aan de andere kant van de wereld in de lucht brengen. We proberen iets op te starten in de U.S.A. maar hebben nog geen idee hoe succesvol het gaat zijn. We verwachten er veel van; het zou best eens snel kunnen gaan groeien, echter willen we nu niet investeren in infrastructuur. Kortom een ideaal scenario voor de cloud. Met Azure was het echter niet mogelijk om onze applicatie 1:1 te draaien, daarnaast hadden we meer storage ruimte nodig dan SQL Azure momenteel aan kan. We zijn verder gaan kijken en kwamen als snel bij AWS uit.

De eerste ervaringen waren positief. Het is duidelijk dat Amazon al een tijdje bezig met cloud computing. Het platform voelt volwassen en werkt prima. Maar na de eerste positieve ervaringen kwamen toch ook de eerste vraagtekens en teleurstellingen. Ondanks dat AWS een infrastructuur levert was er ook een aanpassing nodig aan de applicatie. Om dit te voorkomen moesten we een zogenaamde VPC opzetten waardoor onze domain servers benaderbaar waren. Echter dit zorgde voor nieuwe problemen, een VPC is slechts te ontsluiten via een eigen gateway naar het Internet. Voor ons staat deze gateway in Nederland. Dat had tot gevolg dat een verzoek vanuit de U.S.A. naar Nederland ging, terug naar de U.S.A. voor de applicatie, en het antwoord de omgekeerde weg. Dit klinkt niet als de meest ideale oplossing... Helaas was dit niet de snelle oplossing waar we naar op zoek waren.

We doen nu een stapje terug, en bekijken rustig de mogelijkheden op het Windows Azure platform. Hiervoor zijn wel wat aanpassingen nodig, maar dat lijkt mee te vallen. Nu maar hopen dat de data limiet van 50GB snel verdwijnt...

Heeft dit allemaal nog iets met StarBucks te maken? Niet veel. Heel soms kom ik er nog wel eens. Voor een lekkere kop koffie, en me te laten inspireren. Ook de StarBucks architectuur is simpel, en daardoor werkt het ook zo goed... Er zit voldoende rek in de StarBucks architectuur om er de komende tijd opnieuw mee bezig te zijn.